Welkom bij De Vogelmuzikanten
De Vogelmuzikanten is een blaaskapel die bestaat op dit moment uit 13 enthousiaste muzikanten. Zij hebben gezelligheid en eenheid hoog in het vaandel staan. De Vogelmuzikanten spelen op braderieën, muziekfeesten zoals festival aan zee, ook zijn ze zeer actief met carnaval. De kapel bestaat uit grote trom, kleine trom, bariton, trompetten, baritonsaxofoons, altsaxofoons, tenorsaxofoons, schuiftrombone en bes bas. Dirigent is Flavio Pavone van Muziekschool Flavio Pavone
Onze geschiedenis
Het ontstaan van De Vogelmuzikanten
De eerste blaaskapel in Oud Gastel bestond uit leden van de Gastelse fanfare. Deze kapel had de toepasselijke naam De Dors(t)vlegels. Deze kapel stond onder leiding van Jan Hartman. Bij het overlijden van Jan is ook de ambitie van de overige leden verdwenen en was het einde van deze blaaskapel een feit. In die tijd was ook de bekende muziekformatie De Four Tak actief. Kees Tak, de bassist van deze band, was vanwege zijn studie net gestopt met deze formatie. Toen hij op een zaterdagmorgen een pilsje ging drinken in Café Vogelaars ontmoette hij daar Piet Doomen. Hij was oud lid van de Dorsvlegels en had nog volop ambitie om een nieuwe kapel te beginnen. Ze kwamen in gesprek en besloten samen een blaaskapel op te gaan richten. Piet had zijn contacten met de fanfare en Kees met de amusementswereld. Zo was er na enkele weken een nieuwe blaaskapel met leden van de fanfare, maar ook uit de amusementswereld zoals de accordeonist Corrie Aanraad en zanger Rien Lazeroms. Ook de nu bekende Marieke Werger(zanglerares van Frans Bauer) verleende van het begin af aan haar medewerking. Het bestuur werd gevormd door Piet Doomen als voorzitter, Kees Tak als muzikaal leider, Rie Buckens als penningmeester en Marieke Werger als secretaresse. Een naam werd ook al gauw gevonden. Frie Vogelaars, de kastelein, werd ook weleens door zijn klanten vogeltje genoemd. Omdat Frie de eerste sponsor werd van de kapel was de naam niet moeilijk te vinden. “Die Vögelmusikanten” waren geboren. Echter, na verloop van tijd werd het duidelijk dat Vögelen in het Duits ook iets anders betekende. Daarom werd de naam veranderd in “De Vogelmuzikanten”. In september 1973 was de eerste repetitie in het café van Frie Vogelaars.
Activiteiten
De Vogelmuzikanten wilden niet alleen met carnaval muziek maken, maar het hele jaar door. Het sociale aspect kwam om de hoek kijken en optredens in bejaardenhuizen, verzorgingshuizen en voor gehandicapten werd de doelstelling. Het eerste hoogtepunt van De Vogelmuzikanten was het uitbrengen van de eerste Gastelse carnavalsplaat met de titel ‘Hotten Totten’. De muziek was van Kees Tak en de tekst van Marieke Werger. Dit lied werd opgenomen in de studio van Johnny Hoes. Dit werd een aantal jaren gedaan en het werd gezien als een hele gezellige uitstap voor De Vogelmuzikanten en hun aanhang. Met carnaval werd het kindermatinee geboren. tot op heden is dit nog steeds een groot succes. In 1978 werd het vijfjarig bestaan gevierd met een geweldig feest. Het Veerhuis werd hiermee geopend. Op vrijdagavond een modeshow van de Gastelse middenstand, met natuurlijk muziek van de blaaskapel. Op zaterdag een feestavond met diverse artiesten en op zondagmiddag een voorspeelmiddag van een aantal organisten. De Vogelmuzikanten waren op hun hoogtepunt aangekomen en onder leiding van nog steeds hetzelfde bestuur werd in juni 1986 het 12,5-jarig jubileum gevierd. Het werd grootst aangepakt en met de Marterei verscheen voor het eerst de feesttent op de markt. Tijdens dit feest waren er weer vele activiteiten. Op donderdagavond vond er een uitwisseling van fanfares plaats, op vrijdagmiddag een middag voor bejaarden met Mien Oostvogels als trekpleister. Vrijdagavond was er de bekende zeskamp tussen verenigingen en diverse winkelbedrijven. Op zaterdagmiddag een blaaskapellenfestival en zaterdagavond een artiestenavond. Zondagavond werd afgesloten met Corrie Konings en Jantje Koopmans. Al met al een geweldig feest! Ook de periode naar het zilveren jubileum is succesvol geweest. Jammer genoeg overleed in 1988 onze voorzitter Piet. Dit heeft een stempel gedrukt op De Vogelmuzikanten. Door de komst van nieuwe muzikanten heeft men dit verlies geleidelijk overwonnen en voert het plezier weer de boventoon. Het 25-jarig jubileum werd een grandioos feest in Het Veerhuis. Naast optredens van de blaaskapel zelf was het De Vogelmuzikanten gelukt om de Four Tak weer bij elkaar te krijgen en deze te laten spelen op het feest. Met 1800 bezoekers was het een geweldige happening. Door dit feest hebben de Four Tak nog enkele jaren een reünie gehouden. Tot op heden treden De Vogelmuzikanten nog steeds op voor allerlei sociale instellingen. Deze activiteiten worden al jaren financieel ondersteunt door de Gastelse middenstand. Daarnaast zijn er dus nog steeds de carnavalsactiviteiten. Denk hierbij aan de tonpraotavond, het kindermatinee en het brakkenbal. Het zou geweldig zijn als we het 25-jarig jubileum halen. Dan hopen we op weer een geweldig feest!
Tonpraotavond
Het is ongeveer 37 jaar geleden dat de fam. Megens ( Babynette / Babyplanet )van Oost Brabant naar West Brabant verhuisde en in Oud Gastel kwam wonen. Pedro was een liefhebber van toneelspelen en werd kort daarna lid van de toneelvereniging “De gezellen van Heer Jan”. In Oost Brabant was het tonpraoten heel populair met carnaval. Het was dus logisch dat er vanuit de toneelvereniging een tonpraotavond werd georganiseerd. Met name door Pedro Megens en Kees Krijnen. Na enkele uitvoeringen werd Piet van den Heijkant aonmekaorpraoter. Toen de toneelvereniging werd opgeheven gingen Pedro en Piet met de tonpraotavond verder. Dit vanwege het grote succes met tonpraoters als: Janus Vromans, Mon van Merrienboer, Pedro Megens, Perry Megens. En ook uit Stampersgat kennen we Frans Jansen en Kees Theunissen (ook de Teun). Wat later Jan Sep en Karel Paantjes en Frans van Merriënboer. Toen men minder goed in de tonpraoters kwam te zitten is er ook nog een tijd een uitwisseling geweest met Ossendrecht. We kennen waarschijnlijk nog wel de klusjesman, de koster en de schooljongen. Die kwamen hier praoten als er vanuit Oud Gastel ook enkele praoters naar Ossendrecht gingen. Omdat er bij de tonpraotavond toch wel wat werk te verzetten valt zochten Piet en Pedro contact met de vogelmuzikanten. Eigenlijk een logische stap want Pedro was intussen lid geworden bij de vogelmuzikanten. Piet van den Heijkant is al die tijd tot 2007 de aonmekaorpraoter geweest. Momenteel doet dat Rien van Hassel (is inmiddels ook gestopt). De tonpraoters komen momenteel overal vandaan. Het is elk jaar hopen op voldoende deelnemers. Er zijn natuurlijk tonpraoters die graag naar Gastel komen b.v. Dun Teun uit Ossendrecht die 27 keer in de Gastelse ton heeft gestaan. Beerund ut Boerke en Ad van Overveld zijn ook ieder jaar van de partij. En ons eigen Merein Sep ofwel de veekoopman doet ook al meer dan 11 jaar mee. Ja 33 jaar tonpraoten hebben we op 11 februari 2012 gevierd. Voor het publiek organiseerde we een tweede tonpraotavond en wel op half vasten op 10 maart 2012. Op deze avond kwamen er oude Gastelse tonpraoters in de ton te staan. Jan Sep en Frans van Merriënboer waren ook van de partij. Ook Pedro Megens was die avond aanwezig. Het was een reunie voor Gastelse deelnemers. Als klap op de vuurpijl was Merein Sep ook aanwezig. Het was een fantastische avond zowel voor het publiek als voor de vogelmuzikanten.
Impressie van onze kapel